Rasen

Länk till rasstandard:

Historik

Den nederländska rasen stabyhoun hör till den ”familj” stående och stötande fågelhundar som sedan många hundra år förekommit i Europa. Dessa kan sägas ligga mellan setter och spaniel till storlek och typ. Många av raserna blev dock inte erkända förrän först efter andra världskrigets slut. Stabyhoun var med på jakt och skulle kunna simma över kanalerna för att hämta den skjutna fågeln på andra sidan. Den skulle även finna hårvilt och även apportera detta. Rasen användes till mullvadsfångare och till andra skadedjur.

 

Användningsområde

Rasen ska kunna arbeta både före och efter skott. Den har en god viltfinnarförmåga och är envis i sitt arbete. Den ska stå för såväl hårvilt som fågel, resa det på kommando från föraren och därefter apportera. I vattnet arbetar den lugnt och metodiskt, samt har ett mjukt och bra apporteringsgrepp. Rasen är en utmärkt eftersökshund, den arbetar i ett bra tempo och är noggrann. Den anses som en mycket bra jakthund för mindre arealer och är inte minst uppskattad som vänlig sällskapshund.

 

Hälsa

Höftledsdysplasi (HD) finns hos cirka 20% av de individer som röntgats. Epilepsi förekommer.

 

Egenskaper / Mentalitet

Stabyhoun är samarbetsvillig, social, observant/vaksam, nyfiken och envis. Men skillnader finns förstås hos olika individer. Den behöver en vänlig men konsekvent ägare.

 

Storlek och utseende

Det är en medelstor hund med kraftig harmonisk byggnad. Den får varken vara för spenslig eller för kraftigt byggd. Huvud och uttryck ska vara ädelt. Färgen är svart, leverbrun eller orange med vita tecken. Fläckar och skimmelteckningar i det vita är tillåtet enligt rasstandarden. Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar ca 50 cm. Vikt är 20–25 kg.

 

Pälsvård

Pälsen är lättskött och behöver inte trimmas eller klippas. Badas vid behov.

 

Övrigt

Stabyhoun är en vänlig, social hund som har lätt att komma överens med hundar och människor. Rasens yttre skönhet får inte överskugga hundens egenskaper och användningsområden. En rätt tränad hund är en förutsättning för att få den allroundjakthund som den är.

Copyright © Kiwiana's 2015, All Rights Reserved